Τον καλύτερο πολιτικό αντιπερισπασμό πρόσφερε στην πλειοψηφία η Ζωή Κωνσταντοπούλου με όσα σουρεαλιστικά αποφάσισε να κάνει στην τελευταία συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής για το έγκλημα των Τεμπών και δη την ώρα που η ΝΔ προχωρούσε σε κοινή θέα σε νέα απόπειρα συλλογικής εξαπάτησης, με τον Λάζαρο Τσαβδαρίδη να αναπτύσσει την «επιχειρηματολογία» συγκάλυψης των ευθυνών πολιτικών προσώπων, φορτώνοντας όλη την ευθύνη στον σταθμάρχη και τον νεκρό μηχανοδηγό.
Προκαλώντας καθυστερήσεις και διακοπές, η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας -η οποία έχει εξαιρεθεί από την Επιτροπή λόγω κωλύματος ως συνήγορος οικογενειών θυμάτων- εισήλθε στην αίθουσα 223 της Βουλής και αρνούνταν να αποχωρήσει.
Δεν επέτρεπε σε κανέναν να πάρει τον λόγο, επαναλαμβάνοντας μονότονα ότι έχει καταθέσει αίτηση εξαίρεσης του προεδρείου της Εξεταστικής (Δ. Μαρκόπουλος, Κ. Παλιούρα – Παπακώστα και Τ. Μπαρτζώκης).
Εξαπέλυε χαρακτηρισμούς κατά πάντων, με τον πρόεδρο της Επιτροπής να αντιλέγει πως «το θέατρο της Δευτέρας παιζόταν τη δεκαετία του ’80», ενώ ο κ. Τσαβδαρίδης έκανε λόγο για κωμωδία.
«Πάτε να θάψετε τη δολοφονία 57 ανθρώπων» φώναζε η κ. Κωνσταντοπούλου, αποκαλώντας πελταστή (σ.σ. είδος αρχαίου πολεμιστή) τον βουλευτή της ΝΔ, Βασίλη Υψηλάντη. «Πώς το επιτρέπετε;» φώναξε στο προεδρείο ο εισηγητής της Νίκης, Ν. Βρεττός, κάνοντας ακόμα πιο γελοία τη διαδικασία.
Τα ίδια στην Ολομέλεια
Μετά τη δεύτερη διακοπή της συνεδρίασης, ο Δ. Μαρκόπουλος ανακοίνωσε πως η συνεδρίαση θα συνεχιστεί στην Ολομέλεια. Σκοπός της πλειοψηφίας ήταν να φωνασκεί εκτός μικροφώνου η πρόεδρος του ένατου κόμματος, αφού -βάσει Κανονισμού της Βουλής- δεν μπορούσε να εξαναγκαστεί σε αποχώρηση από τη συνεδρίαση, όμως, δεν είχε δικαίωμα λόγου και ψήφου.
Όταν η διαδικασία μεταφέρθηκε στην Ολομέλεια, η κ. Κωνσταντοπούλου συνέχισε να μετατρέπει σε πολιτικό θίασο τη συνεδρίαση. «Σας έχω ζητήσει τον λόγο κύριε πρόεδρε» φωνασκούσε, ενώ την ώρα που ο Λ. Τσαβδαρίδης παρέθετε τους ισχυρισμούς με τους οποίους η ΝΔ βγάζει «λάδι» τον Κώστα Καραμανλή, τον Χρήστο Καραμανλή και τον Γιώργο Καραγιάννη, η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας φώναζε: «Τι ντροπή» ή «πέστε ένα μπράβο στον Καραμανλή».
«Ζήτημα τιμής»
Ως προς την ουσία (όση επέτρεψε εν πάση περιπτώσει η κ. Κωνσταντοπούλου), ο εισηγητής της ΝΔ ισχυρίστηκε ανερυθρίαστα πως είναι «ζήτημα τιμής» η διαλεύκανση της τραγωδίας, κατηγορώντας την αντιπολίτευση για προσπάθεια κομματικής εκμετάλλευσης του σιδηροδρομικού δυστυχήματος.
Ο κ. Τσαβδαρίδης, επαναλαμβάνοντας τα συμπεράσματα του πορίσματος της πλειοψηφίας, απέδωσε όλες τις ευθύνες στον σταθμάρχη και στους μηχανοδηγούς, ενώ περιέγραψε τα συστήματα τηλεδιοίκησης ως μη ικανά να εκμηδενίσουν τον κίνδυνο διότι τα χειρίζονται άνθρωποι.
«Λυπηρό όσα ακούσαμε από τη ΝΔ»
Με την κ. Κωνσταντοπούλου να συνεχίζει τις «παρεμβολές», ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Β. Κόκκαλης, χαρακτήρισε λυπηρά όσα ακούστηκαν από τον Λ. Τσαβδαρίδη. «Κύριε Κόκκαλη συμπράττετε σε αυτό που γίνεται αν δεν πείτε κάτι» κραύγαζε εκτός μικροφώνου, με τον κ. Κόκκαλη να συνεχίζει ακάθεκτος χωρίς να της δίνει την παραμικρή σημασία.
«Όσα διαδραματίστηκαν στην Εξεταστική ήταν πολύ θλιβερά διότι πράγματι υπήρχε και υπάρχει ξεκάθαρα μια προσπάθεια συγκάλυψης της αλήθειας» είπε και συμπλήρωσε: «Πώς αλλιώς να το χαρακτηρίσει κάποιος όταν μανιωδώς αποκλείσατε σημαντικότατους μάρτυρες; Ποιος ήταν ο λόγος που δεν επιμείνατε να έρθει ολόκληρη η δικογραφία;»
Ο κ. Κόκκαλης, αφού προχώρησε σε μια σύντομη αναδρομή των σημαντικότερων μαρτυριών που στοιχείων που μπόρεσε να συλλέξει η Επιτροπής παρά τις αντίθετες προσπάθειες της ΝΔ, επανέλαβε όσα εντοπίζει στο πόρισμα του ο ΣΥΡΙΖΑ και συγκεκριμένα τις ισχυρές ενδείξεις τέλεσης από τον Κώστα Καραμανλή των εξής αδικημάτων: ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο κατά συρροή και σωματικές βλάβες κατά συρροή, παράβαση καθήκοντος και διατάραξη ασφάλειας συγκοινωνιών.
Για τον Χρ. Τραντόπουλο, ο οποίος σχετίζεται με το μπάζωμα του τόπου της τραγωδίας, ο ΣΥΡΙΖΑ εντοπίζει ενδείξεις τέλεσης παράβασης καθήκοντος και αλλοίωσης τόπου δυστυχήματος, ενώ ζητά τη διερεύνηση των Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, Χρήστου Σπίρτζη και Κ. Καραμανλή για τη μη υλοποίηση της σύμβασης 717, γεγονός που συμπαρασύρει και τον πρώην υφυπουργό Μεταφορών, κ. Καράγιαννη.
«Άρση ασυλίας για Καραμανλή»
Πολύ σημαντικό κρίνεται ότι η αξιωματική αντιπολίτευση ζητά η Επιτροπή να ψηφίσει ομόφωνη ερμηνευτική δήλωση, η οποία θα αναφέρει ότι η «παράλειψη εκτέλεσης οφειλόμενης νόμιμης ενέργειας» από υπουργό δεν συμπεριλαμβάνεται στο πλαίσιο της άσκησης των υπουργικών καθηκόντων. Δηλαδή, ότι γι΄ αυτού του είδους τα αδικήματα δεν χρειάζεται η ενεργοποίηση των προβλέψεων του άρθρου 86 του Συντάγματος.
Ως εκ τούτου, εάν καρποφορήσει η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ -κάτι που δεν συγκεντρώνει πιθανότητες- δεν θα χρειαστεί συγκρότηση Προανακριτικής Επιτροπής, αλλά απλή άρση ασυλίας για να οδηγηθεί ο πρώην υπουργός Μεταφορών στη Δικαιοσύνη, κάτι που ζητούν και οι συγγενείς των θυμάτων μέσω του ψηφίσματος της Μαρίας Καρυστανού.
Επ΄ αυτού, μετά από ερώτηση του documentonews.gr κατά τις δηλώσεις που παραχώρησε από το περιστύλιο της Βουλής, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλης Κοκκαλης, απάντησε πως ο Κ. Καραμανλής μπορεί να αποδοθεί στη δικαιοσύνη με απλή άρση ασυλίας, τονίζοντας πως το μπάζωμα της αλήθειας θα το διαλύσει η ίδια η κοινωνία.